13 Nov 2007 FYM Hill Sniper 125cc 本地試騎


Production: Alex / Eddy  車輛提供: 勇記電單車行

勇記電單車行 最近引入了FYM的入門爬山車。這款爬山車排氣量是125cc,型號叫Sniper MX125。為了大家更 容易記下它的名字,所以車行特別為它命名為「Hill 山皇」,售價只是HK$19,800!比起很多小綿羊還要便宜!












Sniper MX 125雖然低價開售,但用料看來仍相當吸引:倒立前叉、電撻加腳撻、液晶錶板、醒神的外型,正所謂唔打得都睇得。新牌買車唔再一定要買小綿羊、小巡航或小跑車。如果唔想自己同其他人一樣走去做同一樣野的話,Sniper MX 125都係一個幾新鮮的選擇。












Alex試騎感受:
以價論貨,Sniper MX125的賣相很好,車身拉花和設備,都見到廠方有俾心機去做。 試騎時呢部MX125已經俾人拿過去越野場飛jump過,所以試騎樣本的表現可能和其他新車有差異。我認為Sniper MX 125的頭擔在馬路上轉向時,感覺一般 。但在沙泥路上則表現穩定,路面感十足。
頭尾迫力制動表現強勁,而且原裝車都已裝上了迫力鋼喉。由於排氣量只有125cc,所以對馬力都不會有苛求。但我發現這臺小爬雞的扭力都不會太差。整體上操控表現是輕快 而不失穩定。對新手來說,是一臺相當理想的練習車:穩定,容易掌握,容易操控。座位軟墊頗舒適,冇咁易撞親。
Sniper MX125的座高有930mm,雖然車身窄,車又輕只得88kg,問題不大。但要留意的是,它的側架是採用自動回彈設計 ,一扶直車身便會收側架。每次上車時都要作好心理準備側架會收起,要及早用腳支撐車身。否則便可能會出現「哎哎」的場面。不過車價便宜,其實唔使太錫部車既。車係為你服務,而唔係你為車服務。唔錫車,係玩得開懷痛快既第一步。

2007 FYM Hill Sniper MX125 規格表

引擎形式

四衝風冷單汽缸

缸徑 x 衝程

56.5 mm x 49.5 mm

壓縮比

9.0 :1-

總排氣量

125 cc

最高馬力

10.6ps/9000rpm  

最大扭力

0.92kg-m/7000rpm

車架形式

鋼管車架

傳動系統

五前速鏈傳動

燃油供應

CDI

前傾角( R)

-度-'

拖曳距(T)

-mm 

前懸掛系統

立式前叉

後懸掛系統

中置式單筒避震

輪胎()

90/90 - 21

輪胎()

110/80 - 18

前掣動系統

單煞車碟

後掣動系統

單煞車碟

長 x 闊 x 高

2040 x 770 x 1490mm

軸距

1370mm

最低離地距 370mm

座高

930mm

乾/濕重

88kg

油缸容量

6公升