08 Nov 2004 Kawasaki KZ1000P Police 1000 舊車重溫

模特兒:Hilda/LB PHOTO WORKSHOP   服裝及化妝: Benny 
車輛提供: 泰力摩托車中心 Production: Eddy / Dave


最近城中掀起一陣警察電單車熱潮,有一些用家情迷警察電單車,車花鬼五馬六咁樣又貼Polite又貼Not Police咁樣,玩到不亦樂乎。剛巧Kawasaki總代理泰力摩托車中心引入一臺97年製造,現在已退役的警察電單車Kawasaki Police 1000 (KZ1000P)來港讓有心人選購,鐵騎網誌一於落場幫幫眼望一望,交番個舊車報告俾你。
KZ1000P背景簡介
作為警察的執法的機動裝備,KZ1000P的製作過程當然要一般嚴謹更嚴間C所以KZ1000P在美國川崎重工的生產線都經過高水平的品質監控,以保障執法人員的人身安全。
車隊的維修保養,當然也是警隊選購警車時要考慮的要素之一。KZ1000P擁有堅固耐用,保養便宜的優點。Cam鏈自動調整鬆緊,高流量的偈油循環系統和堅固粗壯的雙搖籃車架,方便各地警察加裝不同裝備。而採用風油冷的四衝程並列四汽缸引擎,排氣量為998cc,強調中段輸出和低扭反應,適合警察用作城市街道或在高速幹線上巡邏之用。
 
在1982已開始生產的KZ1000P前身是1979年KZ1000J,可靠耐用的機械技術,以當年來說己無需調較點火時間,實在是一大優點。

KZ1000P在這二十多年間不斷改良,推出一代又一代的Kawasaki警察電單車。可惜因為受到日漸苛刻的環保法例所限,廠方在今年四月宣佈停止接受KZ1000P的新訂單,而最後一批新車在04年九月已經交出,但KZ1000P的零件供應仍會繼續維持下去。預料將會有越來越多退役的KZ1000P,流入民間收藏家的手中。


趁未講KZ1000P的試騎感受之前,講下囡囡先。為左襯部退役警車,我地準備左套女警製服和道具槍拍攝。今次iBikeGal主角係身高161cmo既Hilda。細看Hilda,在陽光之下微絲細眼再加一對厚咀唇,擁有瀨戶朝香和袁彩雲的優點....但伊人話最滿意都係自己o既一頭三千秀髮(唔知係顏色定係質地定係長度呢?)

19歲的Hilda,是在浸記旅遊系的Year one學生。沒有任何駕駛執照,覺得電單車危險但又覺得好有型好想試坐的心態,是否都是時下年輕人的心態呢?在眾多車種中,Hilda獨愛色彩燦爛的綿羊,因為(佢以為)較安全。如果搵到一部車係摯愛米奇老鼠車花的話,可能真係會去學車。但最近有一位女性朋友俾死氣喉nat親留下一大片疤痕,有排都著唔到裙,baby fat的Hilda即刻話怕怕咁話~~

在拍攝期間,老編見到Hilda是一個很乖很守規距的小女孩。陽光刺眼辛苦也沒有怨言,拍攝中途唔知我地做緊乜冇人理佢但仍不敢離開電單車半步。咁有規距的年輕人真係越來越少見。抵讚!

Hilda喜受一切水上活動,滑浪船河釣墨魚樣樣o岩。出沒地點包括西貢半月灣、石澳和大浪灣。既然咁好動,不如搵日一齊去玩下香蕉船丫?「啊,好丫..........搵日丫…」  >_<!

老Day試騎感受
末試騎時先查閱規格表,得知KZ1000P乾重高達270kg!臨場見到高頭大馬的風擋和把手,再加上一對尾箱和闊大的座位,早已默默地運起內功準備作起重式駕駛......點知一扶直架車之後.......咦?唔係好重姐。開車之後更大叫乜架車咁輕o既?高把手發揮出槓桿作用,望著眼前有山咁高的風擋和有門口咁大塊的錶板,感覺是空盪盪的,感覺上比起駕駛AN650還要輕便!

由於此車才剛駁好電,機件細節仍未有時間執,所以今次老編只是輕嚐淺酌一下在鬧市中慢速駕駛KZ1000P的感覺如何。經過一輪試騎後,先報告一下問題狀況:頭Fork油到期要換,化油器要re-balance,偈油要換。其他乜問題都冇!唔係呀化?退役車都咁好狀態?真係喎,扭匙一撻即著,起油反應爽脆,講老實話老編唔敢話KZ1000P扯住去,但充沛的低扭令人有貨在手,去唔去隨你話事。

在開開停停中要留意的是KZ1000P的踏板式腳踏頗闊,落腳時要mak大d隻腳。雖然前後輪胎直徑達18英吋,但因為採用幼胎的關係,U-Turn掉頭動作的輕巧程度簡真係超額完成。要時間習慣的是美國人鐘意巡航車,轉波動作有少少唔同。拖波用腳尖踏上轉波桿,而轉高波則用腳跟向後踏便可。操作轉波所需的力度比一般車略重,但找空波仍然很容易。

老編說要更換頭fork油的原因,是因為當龐大的車重遇上柔軟的前叉時,問題會被反應敏銳的前制動所激發出來。輕扣迫力牛角,車頭馬上下沉。如在慢車轉向中扣頭迫力,你會感覺到澎湃的質感重心轉移由車身湧向彎心,如果唔加油或放開頭迫力,不需一秒時間車身傾斜的角度便會把車重完全浮現,達到常人不能輕易支撐的地步。

化油器要tune要做balancing的原因,是車身的震盪頗大。四汽缸引擎因為有四個化油器,所以最長一兩年便應要調較一下。呢部KZ1000P如果換埋偈墩膠,效果會更理想。

在鬧市中穿插,要小心闊大的車頭啡呤和一對邊箱會對其他車造成破壞,見到綿羊攝得咁過癮,唯有忍一忍手。上大架頗沉重,需要正確的姿勢才能上到大架。而KZ1000P的側架頗低,落側架後車身傾斜角度接接巡航車的表現,在泊街位時會佔用相當空間,為己為人,都係起番個大架慳位d。

整體坐姿要舒服為主,一對踏板令雙腳可以隨意擺放,寬厚的Corbin式座墊和遠離駕駛者的大面板儀表,營造出開揚的駕駛空間,不過見到山咁高的Lexan®風擋,有點擔心打風時會否被吹得手忙腳亂。

力量由兩千轉開始,在四千轉左右輸出最為豐滿,而值得一讚的是此車的引擎牽引力並不太強,一收一放之間是爽快的感覺,但是老編還沒有說出駕駛KZ1000P真正的樂趣....-->>受人注目、前車收慢、路口有車讓你等等「禮遇」,都是在路上駕駛KZ1000P的獨特好處。想感受一下執法人員巡邏感受?唔使真係去考警察o既!








Kawasaki Police 1000 KZ1000P規格表

引擎形式

四衝風冷DOHC 16V並列4汽缸

缸徑 x 衝程

69.4 x 66.0mm

壓縮比

9.2:1

總排氣量

998 cc

最高馬力

 --

最大扭力

 --

車架形式

雙搖籃高拉力鋼管車架

傳動系統

濕式多片5前速鏈傳動

燃油供應

Mikuni BS34化油器 x 4

前傾角( R)

27°

拖曳距(T)

114mm

前懸掛系統

38mm 正立套管前叉,160mm行程

後懸掛系統

雙筒油壓避震,130mm行程

輪胎()

MN 90-18 4PR

輪胎()

MN 90-18 4PR

前掣動系統

272mm雙剎車碟配活塞對向卡鉗

後掣動系統

236mm單碟配單活塞卡鉗

x x

2291 x 894 x 1559mm

軸距

1535mm

最低離地距 160mm

座高

780mm

乾重

270kg

油缸容量

15L

 

>
調




D
I
Y



>



警察迷可以望下<<呢度>>,選購一下相關補品。