26 June 2003 Suzuki AN400 Skywave Limted 車主報告 / 本地試騎

 
 

車輛提供:Suzuki 總代理 鈴木科研
Production: Steve / Eddy /Dave

  還記得在02年十月份我們分別試騎過改用電子燃油噴注系統的出口版Burgman250/400和日本版Skywave250/400。之後老編Dave馬上把只走三千多公里的02年舊款Burgman AN400賣了出去,原因是新款實在太正,舊款再不賣的話日後價錢會跌得更低(雖然賣的時候己經很低)。可想而知,Suzuki的「i」款AN250/400是如何優異。
  上年十一月尾己在日本推出的限量版Skywave只供應本土市場,但總代理鈴木科研終能力爭少量配額,但扺港時間遲了差不多半年。

AN250/400變化多端。在本土版上再分為標準版,Type S(只限250)和現在介紹的限量版。

  Type S強調Custom,衰仔。限量版Limited Edition則主要強調「豪華」。追加了把手護擋和手柄發熱功能。換上更舒適豪華的坐墊,再襯以黑銀tow tone,"Limited"字樣只在車尾啡呤顯示一次咁多,驚死人知佢係限量版咁樣,擺明走"低調富豪"的路線。
 

 

原來好多人都唔識得reset原廠個防盜器,趁呢個機會同大家講解一下:

 
 
  好,講番部限量版Skywave400先。今次好多謝新車主Steve在百忙中抽空協助我們進行拍攝工作,再講一聲多謝!

Steve車主報告:(Email: octupushot@hotmail.com)
新車只是用了一個星期,但己明顯感受到新款AN400的操控比舊款優勝。低扭亦更見充沛。外型靚仔唔在講,舒適度更是一絕。不過有一次唔覺意開著左個發熱手柄,心唸點解個扭油筒咁鬼熱o既?冬天駕駛時雙手應該幾嘆。
 
  原來Steven之前的愛駒是和老編Dave一樣,都係02舊款AN400,不同的地方是Steve有能力拋棄舊愛,轉投向新歡的懷抱。而窮困的老Day只能眼巴巴地發夢....衰野唔講咁多,睇下Steve搞左D乜?
 

<<------
電鍍把手連軑盤座

------>>
行李架

  新車落地,Steve馬上肯雈輕垮囍no野 - 日本改裝綿羊必備的KENZ排氣系統。一臉滿意的Steve說雖然引擎仍處於磨合時期,未能一嘗威力,但淨係聽聲都己經好滿意咁話
 
  係咩?講真KENZ呢條喉唔算嘈,但低頻十足。係街上行過,嘈音唔會話大到令人回頭咀咒,屬於斯文一族的選擇。但因為回氣壓力較原庄死氣低,在高轉尾段時會令引擎呼吸更暢順,可以提升馬力和極速表現。另一方面,因為唔係全直出的關係,又不需改動電子燃油噴注的mapping,不會影響低扭輸出。
 
  有關AN400的改裝部品供應,可聯絡鈴木科研,看看他們如何把你的標準版變身為Type 版<<按此觀看>>

之前我們試騎過所有「i」版AN250/400,請重看靚車檔案
 


賤賣舊愛卻無力購入新歡相聚的老Day,此刻正享受著短暫美妙的溫存,但借來的美夢紿終要歸還....

 

2003 Suzuki Skywave AN400 Limited 規格表

引擎形式

四衝水冷單汽缸SOHC 4氣閥

缸徑 x 衝程

83.0 mm x 71.2 mm (AN400)

總排氣量 / 壓縮比

385 cc / 10.2: 1

傳動系統

無段自動變速皮帶傳動

燃油供應

36mm電子燃油噴注系統

前傾角( R) / 拖曳距(T)

27.0°/106mm

輪胎()

110/90 - 13

輪胎()

130/70 - 13

前後避震 41mm套管前叉 / 水平單筒連桿尾避震

前後掣動系統

聯動式掣動,前260mm後210mm
剎車碟配2活塞卡鉗

x x

2260 x 820 x 1375mm

軸距

1590mm

最低離地距 125mm
座高 695mm
乾重 / 油缸容量 181kg / 13公升
馬力 32ps/7,500rpm

扭力

3.3kg-m/6,000rpm