18 June 2003 台鈴銀河150 GSR 本地試騎

 

 

Production: Eddy / Dave
Bike:
好運車行

 

咦?呢部車....乜咁似UE150既?

01年來港的UE150當年曾掀起搶購旋風。供不應求數度斷貨的總代理鈴木科研頭被車迷迫爆玻璃,頭都大埋。點解咁好賣?原因梗係平靚正啦。

事隔兩年,鈴木科研己賺夠收手。眼前呢部銀河150GSR,正是秉承著UE150的平靚正,再打正"台鈴機車"旗號的加碼升級作品。由於打番正台鈴機車的品牌,所以銀河150自然會係總代理好運車行出現。

究竟銀河150GSR,比起當年的UE150優勝在那堜O?

 

銀河150GSR主要有三項剎食點:首先是汽缸壁採用更耐熱更耐磨的陶瓷鋁合金製做。第二是採用連動剎車系統,減低對騎士的技術要求。最後是前輪掣動系統採用雙活塞掣動卡鉗,令掣動施力更平均更安全。

 
 

由於加稅後新車的售價只是多一點點,所以其他地方必需嚴控成本。以往的雙重防盜磁石鎖和前櫃桶無可奈可取消了。但開放式儲物座可能比櫃桶更好用,而新增的中控式座位開關更方便實用,似乎仍是得多過失!正!

 
 

銀河150GSR洋溢著日本綿羊的風格。低座高低重心,小巧靈活。再加上地台有避腳凹位,即使係姐姐仔著半截裙高Z鞋返工都可以雙腳落地,確實係冇得頂!

 
 

試騎感受:
一般小綿羊的優點例如"無負擔駕駛"、"輕巧矯捷"、"寧靜舒適"等特質都可以在銀河身上找到。連動迫力的反應優良,左手扣牛角時,會感覺到右手牛角同步收緊,感覺好得意,效果亦令人相當滿意。尾避震反應頭段偏軟,但當避震行程再縮入時偏軟的感覺便會消失。

 
 

優點唔再多講,不如我地講下佢D衰野丫。銀河150GSR的駕駛空間略窄,駕駛艙感覺上幾迫夾下。腳長的人很容易會頂到前方櫃桶,所以此車較適合中等身材的人使用。第二個問題係當中速行車收油後引擎的牽引力比較低,好處是行車感覺較輕快,但如果應付長期落斜的局面,對掣動系統會做成一定負擔。騎士需要在扣住迫力的同時,定期俾俾油"上番波"拖慢部車。第三個問題係由於地台有避腳凹位,所以習慣把腳擺放得較後位置的朋友需要點時間適應,因為果度係空o既!

       
 
  總結:
銀河150GSR係現今新車中少數仍然採用10吋輪框的新車。在2003年台鈴機車仍然推出10吋轆軨的車種,證明細轆綿羊仍然有其存在的價值。如經常在鬧市出沒,細轆應付開開停停始終較為優勝。
 
 

台鈴 銀河150GSR 規格表

引擎形式

四衝風冷TIP單汽缸 SOHC 2活瓣 陶瓷汽缸

缸徑 x 衝程

-- mm x -- mm

壓縮比 --

總排氣量

149.5 cc

最高馬力

--

最大扭力

--

車架形式

圓型鋼管車架

傳動系統 無段自動變速皮帶傳動
燃油供應 化油器

前懸掛系統

套管油壓前叉

後懸掛系統

單筒油壓避震

輪胎()

100/90-10 4PR

輪胎()

100/90-10 4PR

前掣動系統

單碟配雙活塞卡鉗

後掣動系統

鼓型掣動

長 x 闊 x 高

1790mm x 685mm x 1090mm

軸距

1270mm

座高

 --

乾重

 --

油缸容量

 --