炒車報告

  駕駛車款:            250街車
製造年份:            1998
意外種類:            自己炒低
車主:                   弟弟 

事發經過:
欽洲街向海皮方向行駛,速度太約只得三十左右,到達通洲行燈位,綠燈我照去,但對頭線的那架的士突然轉右(佢那個位應該是我呢條線冇車少可以轉右的)我即時向左偷位,但的士的餘勢都是撞到我前輪。

當時其實我是可以救到架車的,但很黑仔的偏偏遇著渠蓋,即時人車合一在黃格內滑行,在滑行途中看見天空閃閃看似玻璃,以為眼鏡爆了,事後才知是自己的羽絨破了,羽絨滿天所以反光。

當滑行停定,即時企起身,屈下手腳(都重屈到,只是皮外傷)但因波蘿蓋被電單車夾住一齊磨,所以好甘!即時媽叉個的士佬,的士佬講了不下幾十次對唔住,話唔知點解睇唔到,願意賠償我損失!佢話佢都係渣電單車(從佢幫我推車及(達車)的手勢,我相信佢真係渣電單車的)我向車房報告車輛損毀程度,叫的士佬自己問佢幾多錢,另外要佢賠償我的羽絨及手套及湯?費,佢都願意即時禁錢比我,自己諗:唉,都係唔好搞咁大件事了,當自己當黑啦,起碼都收番賠償,自己只是皮外傷,算係不幸之中大幸啦!

電單車傷勢:
豬頭爆了,車尾啡令爆了,pk膠爆了,腳踏連波棍斜了,尾箱花哂,引擎蓋花了!

當時感受:
唔知點同老婆及亞媽交代

事後影響:
冇乜,因不是自己犯錯,以後小心的士佬

自己傷勢:
兩邊波蘿蓋磨損(左邊最甘入哂肉),手Z及腳Z,上五吋下五吋等都磨損了! 
 

 

你有炒車經驗嗎? 
把它整理一下告訴大家
讓騎士有所警惕,一起提高駕駛安全吧!