炒車報告

 
駕駛車款:            Daelim S2 250
製造年份:            2004
意外種類:            自己炒低
車主:              御貓

事發經過:

事發日期係2005年9月30日晚上9點幾,當時我剛剛離開城隧,左轉向葵涌方向進發。行過果度都知,要經過一個迴旋處,再落隧道駛向梨木樹。我一向開車都好小心,已經收慢過彎行左線,臨入隧道之前見地下好似濕濕地,再再收慢到大概40km。當時已經落到隧道入面,基本上都已經收返直架車架喇,點知開始發現架車尾轆兩頭擺,我已經盡量囿薳w架車,但係始終都係派低左。

人命財物傷亡損毀:
心情平伏之後檢查傷勢,發現除左右手手肘損左少少,同埋件心愛波衫磨穿左之外,個人冇乜事,架車就右面幾個位花左,冇o野甩出黎。

當時感受:
當時心諗,唔係掛,咁都炒?跟住就已經失去平衡,再見到架車響地轉左一圈(已經人車分離),後面架本來貼到我實一實o既貨 van 急停左響到。個貨 van 司機冇落到車,只係見我仲有反應就叫我推埋架車一邊唔好阻住條路。

事後影響:
事後有D心神恍惚,唔係好知做緊乜,不過趕時間接女朋友,見冇乜事都照開車。不過就硬係唔知點咁... 送完女友返屋企自己再行吐露港返大埔,一過灣位就好唔自然.... 希望好快習慣返啦。

肇事原因及教訓啟示:
事後發現地面唔止濕,仲有勁多碎石,仲有好多螺絲添(邊到黎架?)...千算萬算,意外o既o野真係算唔到,係時候檢討o下自己D安全設備係未要添返D。
 
 

你有炒車經驗嗎? 
把它整理一下告訴大家
讓騎士有所警惕,一起提高駕駛安全吧!