炒車報告

 
駕駛車款:            Skywave AN250
車輛製造年份:          2004
意外種類:            自己炒低
車主:              DNA

事發經過:

今日P牌第二日出車,兩次零速跌車,全部都係斜路。第一次左高右低,上車起大架,車一落地就訓向右;第二次右高左低,準備向後泊位,一扭右挬N訓左。

人命財物傷亡損毀:
因有手套,人絲毫無損,左右兩邊車身都有少花。

當時感受:
第一次跌時腦中只有三個字:“X街啦!”;第二次跌時腦中只有兩個字:“又黎?”

事後影響:
吃一塹,長一智,學費是一定要交的。小小的挫敗是一個很好的提醒:提醒我認清自己的能力;提醒我上黎睇炒車報告;提醒我反省電單車的安全措施。

肇事原因:
因技術未純熟,對車輛既認識亦不足。坐得太後只有腳尖掂地,借唔到大脾力,因此失平衡。

教訓啟示:
自己踩左十八年公路單車,有十年私家車駕駛經驗,亦學過防衛性駕駛技術,所以對處理路面情況及其他車輛既動態比較有經驗。但快知驚,慢唔識死,忽視左關注車輛本身既性能及特點,無用心研究及好好熟習。綜合以往私家車經驗,幾次撞車都係時速低於十公里,全部都可以歸咎於呢個原因。

P牌第一日只敢行青公元公粉錦環A;第二日已經忍唔住,行屯公,過海隧,上飛鵝,涉車爬頭。回心一諗,無穿無爛真係要還神。

呢次事件引發我睇炒車報告,睇完後有個感覺:除左駕駛態度及技術外,一套優良既安全裝備必不可少。雖然幾貴,日日著上身好似好累贅,但唔怕一萬,只怕萬一。無事時無事,有事可能好大件事,到時一千幾百,就可以免你身心受創,甚至救你一命。
 
 

你有炒車經驗嗎? 
把它整理一下告訴大家
讓騎士有所警惕,一起提高駕駛安全吧!