炒車報告

 
意外種類:           
自己炒低 - 提交日23/Nov 02 事故日  19 Nov 2002                       
駕駛車款:            2000 BMW R850
事故主角:           
疾電星馳
  事發經過:
 

19號的下午,政屯門政府車房取回換了車胎的寶馬R850,出門口時訓個左彎,在冇乜可能的情形下派低左,個人比成七百磅重的車重fing開左,碌左一個根斗,架車自己打左個白鴿轉,撞埋石壆至識停,出事後一頭霧水。

  人命及財物傷亡或損毀:
  條馬褲磨穿左,膝頭磨羌,右肘撞瘀,左後臂肌肉扯傷,架車,居然咁掟法都冇咩事,果然硬淨。
  當時感受:
  肉體當然受左d傷,最震撼都係心靈受創,大有陰溝娷蔡謅孚均A成個人都有挫敗感,咁都炒得,仲有咩面目見江東父老?
  事後影響:
  意外陰影難免,搞到幾日都唔敢點訓彎。
  肇事原因及啟示:
  事後檢討:第一,條新胎因仲未開,好跣。第二:胎氣硬左少少,磨擦面太少。第三:天氣乾燥,加上凍胎。加加埋埋,就係炒車因素。
因此領悟到,新胎一定要好好地捽多d佢,唔行番咁上下里數都唔好輕言訓彎,最好,下次再換胎,自己索性搵張沙紙「省」到係「出血」至好四圍走。
 


鐵騎快語:
其實我地覺得騎警的服裝保護唔夠安全,另外配槍放係腰亦都好危險。唔知道你地點睇呢?

緊係唔夠啦,話明係馬褲,係英國既騎警果陣時著既,人地真係騎馬,係活生生要食野果o的馬,唔係食偈油食電油果o的馬,所以馬褲只係防跌,唔防炒.不過而家政府都改良緊,試緊唔同既電單車裝備,好似風褸咁,而家就試緊忍者龜,有晒pet.

交警睡寶寶回應 

 

你有炒車經驗嗎? 
把它整理一下告訴大家
讓騎士有所警惕,一起提高駕駛安全吧!