炒車報告

 
意外種類:           
自己炒低 - 提交日30/Apr 02     事故日 不詳                           
駕駛車款:            95 Suzuki GSX750R
事故主角:           
Martin
  事發經過:
 

回想當時己是七年前,我考到電單車牌二個月便買了架750,每朝早都開車返工,簹齒酗@天,當我如常返工的時候,在一個紅緣燈前發生了一件事,令我以後開車都要好小心盲丙行人,當時紅燈前有兩條行車線,然後左邊轉綠燈可以轉左,當時我仲有幾個車位咁遠至到燈口,我前面又無車,咁咪準備轉個靚左灣,點知,有條盲毛帶住個耳筒跑步跑出來!咁我當然係即刻停車,點知停得太急,跌車!

  人命及財物傷亡或損毀:
  條盲丙就自已跌傷左小小,我架車就跌在佢前面,仲有半個車位就撞到佢,左面花哂左鏡爛左。
  當時感受:
  心靈感受就慘呀!跌車之後有另一個剛剛到的人,佢一見到後,即刻話幫我報警,點知條友同警察講(有架電單車撞倒人呀,快D叫白車來呀)。今次水洗都唔清呀!好快白車來到,便送走那條盲毛去醫院,之後警察到了,佢第一時間就問我點樣撞倒人,我話佢知,我都無撞倒佢,條警察好興咁話我(撞倒人都唔認,無人性),我在講都無用的情況下跟佢去醫院,好彩盲丙己經講哂比D警察知話佢自已過馬路唔小心,嘩,當時話我個警察幾唔好意思呀,之後仲叫我原諒個行人,算啦咪當自已唔好彩啦。
  事後影響:
  所以記住,燈口前切記要慢,小心行人!
  肇事原因及啟示:
  請各位行人小心過馬路!!!
 


鐵騎快語:

無論係邊個唔o岩,我都唔會俾意外發生!」講就易,都要有技術配合先得!
彎中急剎記得拉直架車先好剎車呀。

 

 

你有炒車經驗嗎? 
把它整理一下告訴大家
讓騎士有所警惕,一起提高駕駛安全吧!